I dag kan vi erbjuda följande kurser:
- Vad är makro.
- Vilka tekniker finns.
- Utrustning; vad passar till vad, kan man använda vilken kamera som helst, objektiv, bälgar, försättlinser och mycket annat.
- Hur ställer jag in kameran, här går vi genom flera olika typer allt från kompakt till systemkameran, vi bekantar oss med makro inställningarna.
- Tid och Bländare, påverkan av skärpedjup
- Exponering, ISO, ljus och mörker.
- Gaffling, stackning och betydelsen av en hel del andra ”underliga” ord.
- Bakgrunder.
- Ljussättning, hjälpmedel
- Bildbearbetning, en introduktion till vad som finns och lite praktiska råd och tips hur man kan göra det på en ganska enkel nivå.
- mm.
- Dag 1: vi träffas ute i fält där vi kommer att göra många praktiska övningar och få möjlighet att pröva på olika tekniker och med varierande utrustning. Tag gärna egen fotoutrustning vi kommer även att ha tillgång till lite olika optiker, kameror och annan utrustning för utlåning under dagen.
- Dag 2: nu är vi tillbaka i klassrummet där vi kommer tillsammans gå igenom alla bilder från dag ett och ge en bra ”feedback” vi kommer att gå igenom hur vi tar om hand om bilderna på bästa sätt med hjälp av olika bildbehandlings program, vi försöker att räta ut så många frågetecken vi bara kan.
Vårt mål med kursen är att du ska känna att du har kommit igång och att inte allt känns så främmande längre, helt enkelt du kommer nu att växa som fotograf, både på kort och lång sikt. Vi hoppas att vi har förmedlat och givit er en inspiration och verktyg till en fortsättning och vem vet, kanske är detta en början på framgångsrik fotokarriär.
Komma igång med ”Lightroom”, bättre bilder på ett okomplicerat sätt.
För dig som vill börja med Lightroom men även jobba lite enklare med snabb bildredigering av dina naturbilder.
Inriktning på kursen är egentligen ett klassiskt mörkrumsarbete utan kemikalier med vi tar hjälp av en dator och Lightroom där vi inte drunknar i en massa komplicerade program och tekniker, där stor datorkunskap är ett måste, vi missar det primära – att få fram det bästa i dina bilder. Vi skall använda vår tid till mer fotografering.
I kursen går vi igenom steg för steg ett bildflöde från import till en färdig bild och du kommer att använda dina egna bilder, för att få en bättre förståelse för bildbearbetning och ditt egna bildseende.
En genomgång av de olika delarna i Lightroom med vilka inställning jag behöver ha när jag börjar, vi går igenom det som vi kallar moduler men framförallt med vad vi kan få fram med hjälp de olika verktygen i framkallningsmodulen för att få till en bra bild.
– Få liv i platta o lite grå-trista bilder.
– Lutande horisonter och objektiv fel.
– Övertoningar, kontraster, skuggor och högdagrar.
– Vad vi kan göra med hjälp av justerings penslar.
– Skapa egna förinställningar och egna smarta justeringspenslar.
– Perfekta skärpan, hur vi skärper bilder som är lite suddiga på ett smart sätt.
– Rädda ”misslyckade” bilder.
– Balansera färger, framhäva, förstärka exempelvis; skapa solnedgångar.
– GPS tagga bilder.
Vi kommer även titta lite på om hur vi kan göra för att ha en bildbank på en fristående minnesenhet(hårddisk) och växla mellan de olika enheterna samt ”back-up” en säkerhet.
Lite kort om Bok och bildspels -modulen.
Ingen direkt förkunskap krävs om bildbearbetning utan bara lite allmän datorkunskap.
Du tar med en dator med Lightroom installerad. Lightroom kan laddas ner som 30 dagars test utgåva annars finns den att köpa som fristående program eller som en del i Adobe Creative Cloud abonnemanget. Varje deltagare tar med egna bilder (3-4st.)för bildbearbetning och ett USB minne för att kunna ta del av bilder och material som vi delar under kursen.
Kursledare: Jan Wallermark